bezelye.gen.tr
bezelye

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar | İletişim2









Bezelye Çeşitleri

Bezelye Çeşitleri, bezelye, baklagillerden taze,  yeşil kabuğu ile taneleri ya da tek taneleri yenilen bir bitki türü. Farklı taç yapraklı iki çenekli baklagiller familyasından tırmanıcı bir bitkidir. Bezelye isimli lezzetli ve çok besleyici sebzesini ilkbahar ve yaz mevsiminde verir. Bezelyenin gövdesi oldukça uzun ve bitkinin ağırlığını çekemeyecek inceliktedir. Beyaz çiçek açar. Yuvarlak tanelidir. Meyvesi bakla ya da fasulyeye benzer, tohumları bir kılıf içerisinde dizilmiştir. Bezelye bitkisi çok eski çağlardan beri yetiştiriliyor. Ana vatanı Avrupa ve Batı Asyadır.  İlk ve orta çağlarda, Orta Avrupa ve Kuzey Avrupa'da yetiştiriliyordu. XI. asırda İngiltere de kapsamlı ölçüde yetiştirilmeye başlandı. Günümüzde ise dünyanın birçok ülkesinde yetiştirilebiliyor. Türkiye'de öbür sebzeler ve fasulye ye yakın olmamakla beraber bol oranda yetiştirilir.  

Bahçe ve tarla bezelyesi isimleri verilen bu bir yıllık otsu bitkinin birçok çeşiti vardır. Bunlardan bazısı bodur olur 30-40 cm boylanarak yeşil yapraklarıyla toprağa dağılıp zemini örterler.  Bu stil bezelyeler tarla bezelyesi olarak geçmektedir. Çiçekleri anlaşılmaz renkte olup, taneleri basık ve adet renkleri de esmer kül rengi veya yeşil renginde olup bezelye tanecikleri lekelidir.
Bezelye Çeşitleri

Sırık bezelyesi olarak bilinen öbür versiyonu gövdesinden çıkardığı sülüklerle yüksek boylu ve bulduğu her şeye tutunan tırmanıcı bitkilerdendir. Sırık bezelyesi bahçe bezelyesi olarak geçmektedir. Sırık bezelyenin çiçekleri beyaz renkte ve taneleri yuvarlaktır, tanelerine yönelik beyaz, sarı ve yeşil olanları vardır. 70-90 cm boyuna civarı uzayabilirler. Bu sırık bezelyeleri yetiştirilirken herekle desteklenmesi gerekir. Bezelye türlerinden bazısının yalnızca taneleri yenilir. Kimi bezelyeler de parşömen olarak bilinen katı tabaka bulunmaz. Sultani bezelye ismi verilen bu tür bezelyeler kabuğuyla beraber yenilir. Bir başka mühim çeşitte, taneleri iri olana araka bezelyesi denir. Bezelye nişasta,  lif, antioksidan, karoten ve protein oranı yüksek bir sebzedir. Bezelye C vitamini istikametinden öbür baklagillere yönelik ek olarak zengindir. İçeriğinde C vitamini yanında ; A vitamini, B vitamini, demir, fosfor ve potasyum benzeri mineralleri barındırır. Hayat döngüsü az ve gözlemlenebilir meydana geldiği için Gregor Mendel'in genetik araştırmalarında çok faydalı olmuştur.

Yayınlanma Tarihi : 16.12.2015 16:39:38

Bezelye Çeşitleri Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Bezelye Çeşitleri"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bezelye Çorbası

Bezelye çorbası: oldukça lezzetli olan bezelye çorbası özellikle kış aylarında insana çok iyi gelmektedir.Malzemeler:500 gram bezelye1 adet patates1 adet soğan5 su bardağı suTereyağ1 yemek kaşığı un 100 ml kremaTuz KarabiberPul bi...

Bezelye Yemeği Tarifi

Bezelye Yemeği Tarifi Resimli, yaz kış her mevsim sofralarımızı süsleyen bezelye, ilkbahar ve yaz aylarında semt pazarlarında ve marketlerde bol miktarlarda bulmak mümkündür. Yaz aylarında temin edilerek konserve şeklinde veya...

Zeytinyağlı Bezelye

Zeytinyağlı bezelye, Bezelye yaz kış rahatlıkla bulup yemeğini yapacağımız vitaminli bir gıdadır. Gerek çocuklar gerekse yetişkinler için içinde bulunduğu zengin lif kaynağından dolayı tüketilmesi gerekir. Kıymalı, etli yada zeyti...

Bezelye Patates Yemeği

Bezelye Patates Yemeği,  bezelye yemeğinin içine bence en çok yakışan sebzelerden biridir patates. Bezelye yaparken mutlaka ama mutlaka patates koymanızı tavsiye ederim. Şimdi gelin tarifimize geçelim. Malzemeler3 su bardağı bezel...

Kıymalı Bezelye

Kıymalı Bezelye, hemen hemen her mevsim rahatlıkla temin edilerek pişirilebilen bezelye yaz aylarında taze olarak tüketilebilirken kış aylarında ise konserve veya yaz aylarında dondurucularda saklanarak tıpkı yaz aylarında ol...

Bezelye Tarifi

Bezelye tarifi, minik yeşil topları olan, kendine has bir tada sahip bezelye genellikle ilkbahar mevsiminde tüketilmektedir. Yemek olarak hazırlanabileceği gibi, bazı restoranlarda süsleme amacıyla kullanılan sebzelerden biridir....

Köfteli Bezelye

Köfteli bezelye, öğle ve akşam yemekleri için harika bir alternatif olacak ana yemek türüdür. Özellikle sade kıyma ya da parça et sevmeyen kişiler için ideal bir seçenektir. İçerisindeki köfteler sayesinde çocuklarında beğeneceği...

Bezelye Püresi

Bezelye püresi genellikle yemeklerin yanında garnitür olarak kullanılır. Aynı zamanda küçük çocuklarında yiyebileceği bir mama olarak da yapılan bir besindir.Bezelye püresi     Malzemeler,500 gram bezelye,4 su bardağı süt,1 çorba...

Bezelyenin Faydaları

Bezelyenin faydaları çok uzun zamanlardan beri araştırmacıların önemli araştırma konuları arasında olmuştur. Bezelye, bilindiği gibi baklagiller ailesi içerisinde bulunmaktadır. Özellikle doğal bir bitki olması nedeni ile bezelyen...

Etli Bezelye Kalori

Etli Bezelye Kalori; etli Bezelye, C, A ve K vitaminleri, demir, çinko, bakır mineralleri ve lif içeriği yüksek bir sebzedir. Etli olarak pişirilmesi protein, vitamin, mineral değerini artırmaktadır. Nişastalı sebze içeriği nedeni...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

bezelye, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2018