bezelye.gen.tr
bezelye

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Bezelye Tarifi

Bezelye tarifi, minik yeşil topları olan, kendine has bir tada sahip bezelye genellikle ilkbahar mevsiminde tüketilmektedir. Yemek olarak hazırlanabileceği gibi, bazı restoranlarda süsleme amacıyla kullanılan sebzelerden biridir. Hoş lezzeti ve görüntüsü haricinde sağlık açısından da çok faydalı bir besin maddesidir. Bezelye tarifine geçmeden önce faydalarına kısaca göz atalım;

  • Bezelyenin kanser üzerinde olumlu etkileri vardır. Mide kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı iyi gelir.
  • Bezelye kilo aldıran bir besin değildir. Kalori ve yağ bakımından oldukça düşük içeriğe sahiptir.
  • Bağışıklık istemini kuvvetlendirici etkiye sahiptir.
  • Antioksidan içeriği ile cilt sağlığına katkıda bulunur. Cilde hoş bir görünüm kazandırır.
  • Alzheimer ve artrite karşı faydalıdır.
  • Kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Yüksek lif ve protein içeriği şeker sindiriminin kolay olmasını sağlar.
  • Gebelik döneminde uzmanlar tarafından tüketilmesi tavsiye edilen bir besin maddesidir.
  • Sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasını sağlar.
  • İleri yaşa bağlı ortaya çıkabilecek kırışıklık ve osteoporoza karşı iyi gelir.
  • Saç ağlığı için faydalıdır.
  • Kolesterolün dengede kalmasını sağlar.
  • Cildi ve vücudu serbest radikallere karşı korur.
  • Susam yağı ile karıştırılarak uygulandığında enfeksiyon hastalıklarına karşı iyi gelir.
  • Beyin sağlığı için faydalıdır.
  • Vücut için mükemmel bir enerji kaynağıdır.
  • Hazımsızlığa karşı iyi gelir.
  • Kalp ve damar sağlığını korur.

Bezelye Tarifi

Klasik bir Türk yemeği olan bezelye farklı şekillerde hazırlanıp, tüketilebilir. Köfteli, sebzeli, tavukluk, kıymalı, kuşbaşı etli ve kemikli et ile farklı şekillerde hazırlanabilir. Bezelye tarifi oldukça basit bir yemek olduğu için daha önce hiç yemek yapmayanlar ya da öğrenciler bile kolaylıkla yapabilir. Bezelye tarifini aşama aşama olarak ayrıntılı bir şekilde yazımızın devamında bulabilirsiniz. Besleyici değeri yüksek bir sebze olan bezelye yapımında içerisine farklı sebzeler ve et eklendiği için besin değeri daha da artmaktadır

Bezelye Tarifi

Bu nedenle özellikle çocukların beslenme listesine eklenmelidir. Bezelye tariflerinde taze bezelye, konserve bezelye ya da dondurulmuş bezelye kullanılabilir. Ancak mevsiminde en güzeli taze bezelye kullanmak, kışın ise dondurulmuş bezelye kullanmaktır. Bu şekilde yemek daha sağlıklı olacak ve faydalarından maksimum şekilde yararlanılacaktır.

Etli Bezelye Tarifi

Malzemeler

  • Yarım kilo kuşbaşı et ya da tercihe göre kıyma
  • Yarım kilo taze bezelye
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 1 tane sivribiber
  • 1 tane kırmızı biber
  • 2-3 tane orta boy domates
  • 1 tane havuç
  • 1 tane patates
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • Karabiber, tuz ve kırmızı pul biber
  • 1 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu

Etli Bezelye Tarifi Hazırlanışı

Etli bezelye için uygun bir tencerenin içinde taze bezelye haşlanır. Uygun bir tencerenin içine alınan bezelyelerin üzerini geçecek şekilde su ilave edilir. Bezelyeler yumuşayıncaya kadar haşlanır. Yumuşayan bezelyeler soğuk suya tutularak bir süzgece alınır. Yemek tenceresinin içine sıvıyağ ve tereyağı alınır. Kısık ocakta yağlar birbiri ile karışacak şekilde ısıtılır. Kuru soğan soyulduktan sonra yemeklik doğranıp, ısınan yağda 3-4 dakika, rengi değişene kadar kavrulur. Kavrulan soğanın üzerine kuşbaşı doğranmış et eklenerek birkaç dakika birlikte kavrulur. Üzerine salça eklenerek kavurmaya devam edilir. Ardından ufak doğranmış kırmızı ve sivribiber eklenir. Patatesin kabukları soyularak küp küp doğranır. Aynı şekilde domates ve havuçta küp küp doğranarak tencerenin içine eklenir. Son olarak haşlanmış bezelye, baharatlar, tuz ve ince kıyılmış dereotu eklenir. Malzemeler hep birlikte birkaç dakika kadar daha kavrulur. Kavrulan malzemelere 2-2,5 su bardağı sıcak su eklenerek, tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ocakta etli bezelye yemeği 15-20 dakika kadar pişirilerek, yanında pirinç pilavı ile servise sunulur. Afiyet olsun.


Yayınlanma Tarihi : 08.12.2015 16:44:34

Bezelye Tarifi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Bezelye Tarifi"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bezelye Çorbası

Bezelye çorbası: oldukça lezzetli olan bezelye çorbası özellikle kış aylarında insana çok iyi gelmektedir.Malzemeler:500 gram bezelye1 adet patates1 adet soğan5 su bardağı suTereyağ1 yemek kaşığı un 100 ml kremaTuz KarabiberPul bi...

Zeytinyağlı Bezelye

Zeytinyağlı bezelye, Bezelye yaz kış rahatlıkla bulup yemeğini yapacağımız vitaminli bir gıdadır. Gerek çocuklar gerekse yetişkinler için içinde bulunduğu zengin lif kaynağından dolayı tüketilmesi gerekir. Kıymalı, etli yada zeyti...

Köfteli Bezelye

Köfteli bezelye, öğle ve akşam yemekleri için harika bir alternatif olacak ana yemek türüdür. Özellikle sade kıyma ya da parça et sevmeyen kişiler için ideal bir seçenektir. İçerisindeki köfteler sayesinde çocuklarında beğeneceği...

Bezelye Patates Yemeği

Bezelye Patates Yemeği,  bezelye yemeğinin içine bence en çok yakışan sebzelerden biridir patates. Bezelye yaparken mutlaka ama mutlaka patates koymanızı tavsiye ederim. Şimdi gelin tarifimize geçelim. Malzemeler3 su bardağı bezel...

Kıymalı Bezelye

Kıymalı Bezelye, hemen hemen her mevsim rahatlıkla temin edilerek pişirilebilen bezelye yaz aylarında taze olarak tüketilebilirken kış aylarında ise konserve veya yaz aylarında dondurucularda saklanarak tıpkı yaz aylarında ol...

Bezelye Yemeği Tarifi

Bezelye Yemeği Tarifi Resimli, yaz kış her mevsim sofralarımızı süsleyen bezelye, ilkbahar ve yaz aylarında semt pazarlarında ve marketlerde bol miktarlarda bulmak mümkündür. Yaz aylarında temin edilerek konserve şeklinde veya...

Bezelyenin Faydaları

Bezelyenin faydaları çok uzun zamanlardan beri araştırmacıların önemli araştırma konuları arasında olmuştur. Bezelye, bilindiği gibi baklagiller ailesi içerisinde bulunmaktadır. Özellikle doğal bir bitki olması nedeni ile bezelyen...

Bezelye Nasıl Yapılır

Bezelye Nasıl Yapılır, Bezelye oldukça sağlıklı ve yapımı kolay bir yemektir. Bezelye hafif bir yemek olması sebebiyle de kilo aldırmaz ve sindirim sorunu yaşatmaz. Bezelyenin tüketilmesi cilde ve saçlara da iyi gelmekte, cildiniz...

Fırında Tavuklu Bezelye

Fırında tavuklu bezelye, evinizde rahatlıkla yapabileceğiniz kolay, güzel bir tariftir. Tarifi kendinizi kendiniz geliştirebileceğiniz içine başka malzemeler de ekleyebileceğiniz bir yemek çeşitidir. Fırında Tavuklu Bezelye İçin M...

Etli Bezelye Kalori

Etli Bezelye Kalori; etli Bezelye, C, A ve K vitaminleri, demir, çinko, bakır mineralleri ve lif içeriği yüksek bir sebzedir. Etli olarak pişirilmesi protein, vitamin, mineral değerini artırmaktadır. Nişastalı sebze içeriği nedeni...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

bezelye, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Şubat - 2018