bezelye.gen.tr
bezelye

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar | İletişim2









Taze Bezelye

Taze Bezelye, taze yeşil kabuğu ile taneleri yada sadece  taneleri yenilen baklagiller familyasından ilkbahar ve yazın görülen sebzeye verilen isimdir. Gövdesi çok uzun ve ince, beyaz  çiçekler açan, tanesi yuvarlak ve yeşil olan bu bitki bir kılıf içine dizilmiş gibi kabuğunda sıralı bir halde durmaktadır. Bezelye çok eski çağlardan buyana yetiştirilmektedir. Ana vatanı Avrupa ve Batı Asya olan sebzenin ilk ve orta çağlarda, Orta Avrupa ve Kuzey Avrupa'da yetiştirilirken XI. yüzyılda İngiltere de geniş ölçüde yetiştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde ise dünyanın birçok yerinde yetiştirilebilmektedir. Türkiye'de başka sebzeler ve fasulye kadar olmamakla birlikte bol miktarda yetiştirilmektedir. Bezelye nişasta, lif, antioksidan, karoten ve protein oranı yüksek sebzelerdendir. Bezelye deki C vitamini  diğer baklagillere göre daha fazladır. İçeriğinde bulunan C vitaminin yanı sıra  A vitamini, B vitamini, demir, fosfor ve potasyum gibi mineralleri de barındırmaktadır.

Taze Bezelye;  Bezelye lif yönünden zengin olmasından dolayı  kalp damar hastalıkları yönünden koruyucudur ve kan şekerini dengeleyici bir etkiye sahiptir. Kolayca çözümlenebilen çeşitli lif maddelerini çok miktarda içerdiğinden, özellik ile kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürücü etki ile, kalp krizi geçirme riskini de azaltmaktadır.
Taze Bezelye

 Yüksek orandaki lif, midede uzun süre kalır. Böylece kandaki şeker düzeyinin artma ve azalma eğilimini bir düzene sokarak bedenin enerji düzeyini sabit tutmaktadır. Ürik asit yönünden zengin bir besin olduğu için özellik ile kan ürik asit değerleri yüksek olan bireylerin sıklıkla tüketmemesi gereken besinler dendir. Yüksek oranda B1 vitamini içeren bezelye, uykuyu da düzene sokmaktadır. İştahı açıcı ve insanın ruhsal durumunu düzelterek neşeli olmasını sağlamaktadır. Bezelye kansızlık ve kan kanserine karşı koruyucu bir özelliğe sahiptir. Karaciğerin çalışmasını düzene sokan bu sebze bağırsak kanseri riskini de azaltmaktadır. Bezelye taze olarak tüketildiğinde bağırsakları çalıştırarak kabızlığı giderici özelliğe sahiptir. Kasların gelişmesine ve yenilenmesine yardımcı olur ve kemik gelişimini destekleyicidir. Taze bezelye olarak pişirileceği zaman su oranı yüksek olduğu için önceden bir işlem yapılmasına gerek yoktur . Direk pişirilmektedir. Tanelerinin farklı yemekleri olabileceği gibi kurutularak, konservesi yapılarak, dondurularak da saklanabilmektedir.

Yayınlanma Tarihi : 08.12.2015 16:49:06

Taze Bezelye Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Taze Bezelye"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bezelye Çorbası

Bezelye çorbası: oldukça lezzetli olan bezelye çorbası özellikle kış aylarında insana çok iyi gelmektedir.Malzemeler:500 gram bezelye1 adet patates1 adet soğan5 su bardağı suTereyağ1 yemek kaşığı un 100 ml kremaTuz KarabiberPul bi...

Bezelye Yemeği Tarifi

Bezelye Yemeği Tarifi Resimli, yaz kış her mevsim sofralarımızı süsleyen bezelye, ilkbahar ve yaz aylarında semt pazarlarında ve marketlerde bol miktarlarda bulmak mümkündür. Yaz aylarında temin edilerek konserve şeklinde veya...

Zeytinyağlı Bezelye

Zeytinyağlı bezelye, Bezelye yaz kış rahatlıkla bulup yemeğini yapacağımız vitaminli bir gıdadır. Gerek çocuklar gerekse yetişkinler için içinde bulunduğu zengin lif kaynağından dolayı tüketilmesi gerekir. Kıymalı, etli yada zeyti...

Bezelye Patates Yemeği

Bezelye Patates Yemeği,  bezelye yemeğinin içine bence en çok yakışan sebzelerden biridir patates. Bezelye yaparken mutlaka ama mutlaka patates koymanızı tavsiye ederim. Şimdi gelin tarifimize geçelim. Malzemeler3 su bardağı bezel...

Kıymalı Bezelye

Kıymalı Bezelye, hemen hemen her mevsim rahatlıkla temin edilerek pişirilebilen bezelye yaz aylarında taze olarak tüketilebilirken kış aylarında ise konserve veya yaz aylarında dondurucularda saklanarak tıpkı yaz aylarında ol...

Bezelye Tarifi

Bezelye tarifi, minik yeşil topları olan, kendine has bir tada sahip bezelye genellikle ilkbahar mevsiminde tüketilmektedir. Yemek olarak hazırlanabileceği gibi, bazı restoranlarda süsleme amacıyla kullanılan sebzelerden biridir....

Köfteli Bezelye

Köfteli bezelye, öğle ve akşam yemekleri için harika bir alternatif olacak ana yemek türüdür. Özellikle sade kıyma ya da parça et sevmeyen kişiler için ideal bir seçenektir. İçerisindeki köfteler sayesinde çocuklarında beğeneceği...

Bezelye Püresi

Bezelye püresi genellikle yemeklerin yanında garnitür olarak kullanılır. Aynı zamanda küçük çocuklarında yiyebileceği bir mama olarak da yapılan bir besindir.Bezelye püresi     Malzemeler,500 gram bezelye,4 su bardağı süt,1 çorba...

Bezelyenin Faydaları

Bezelyenin faydaları çok uzun zamanlardan beri araştırmacıların önemli araştırma konuları arasında olmuştur. Bezelye, bilindiği gibi baklagiller ailesi içerisinde bulunmaktadır. Özellikle doğal bir bitki olması nedeni ile bezelyen...

Etli Bezelye Kalori

Etli Bezelye Kalori; etli Bezelye, C, A ve K vitaminleri, demir, çinko, bakır mineralleri ve lif içeriği yüksek bir sebzedir. Etli olarak pişirilmesi protein, vitamin, mineral değerini artırmaktadır. Nişastalı sebze içeriği nedeni...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

bezelye, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2018